No és art si no té la potencialitat de ser un desastre
Després d’oferir les últimes sessions en línia i en obert, es presenta la residència de Magda Puig a l’INS Joan Fuster
Si el 5 de maig anunciàvem l’obertura al públic del procés de creació de No és art si no té la potencialitat de ser un desastre als canals del Teatre Lliure –en unes sessions que podeu recuperar al web del teatre – avui és moment d’informar de la presentació del resultat del projecte, accessible a través del blog de Magda Puig EN RESiDÈNCiA a l’Institut Joan Fuster. Un procés que ha comptat amb la participació d’una quinzena d’alumnes de 2n d’ESO del centre i de dues docents, i que va estimular als nois i noies la reflexió a l’entorn de la memòria col·lectiva o de la capacitat de la pràctica artística per expressar pensaments crítics o denunciar realitats injustes.
Publicació del resultat final
Des de l’exposició interactiva que es va fer al Joan Fuster el desembre passat als treballs realitzats durant el confinament, la residència de Magda Puig ha generat material abundant i moltes preguntes al voltant de les pràctiques artístiques. Les diferents etapes del procés de creació han donat peu a l’edició d’un fanzine introduït pel manifest que signen els i les joves participants. ‘Nosaltres som un grup que volem canviar els punts de vista de la gent, que volem canviar les rutines per fer algo diferent. (...) Volem ser gent que aprèn d’una altra manera’, diuen. La veu dels alumnes es fa sentir a cada pàgina, al collage de fotos d’objectes d’ús quotidià que adopten noves funcions o als trossos de paper on destaquen que, sobretot, durant la residència han pres consciència de la força expressiva de la creació artística. El fanzine és un testimoni complet de les seves investigacions, però també del procés de descoberta del grup sobre la veritable dimensió de l’art i la llibertat que ofereixen els llenguatges artístics. Perquè, com llegim a la cita de Milo Rau reproduïda a l’inici de la revista, ‘els límits els han de determinar només els artistes amb el que vulguin i puguin fer’.
Més testimonis del procés
Al web del Teatre Lliure, espai que ha comissariat No és art si no té la potencialitat de ser un desastre, podem recuperar també les propostes que Magda Puig va anar compartint amb l’alumnat les darreres setmanes del procés. Reptes fotogràfics, petites intervencions per alterar la quotidianitat domèstica o la realització d’escultures vivents són alguns dels exercicis que l’artista va proposar al grup del Joan Fuster i que, ara, pot dur a terme tothom que vulgui...