‘PLAYGROUND SCENE’ JA FORMA PART DE L’ART PÚBLIC DE BARCELONA
L’obra creada per Laia Estruch EN RESiDÈNCiA a l’Institut Juan Manuel Zafra s'instal·la definitivament a Fabra i Coats.
En el marc de la Jornada Ciutat Educadora “Escoltar la ciutat per transformar-la, des de la Cultura, l’Educació i la Comunitat” (27 de novembre, Fabra i Coats), va tenir lloc una nova performance d’activació de l’escultura ‘Playground Scene’, creada per Laia Estruch EN RESiDÈNCiA a l’Institut Juan Manuel Zafra (2017, 8a edició d’EN RESiDÈNCiA). Aquest acte va fer visible la dimensió artística, cultural, social i educativa del programa: la col·laboració entre artistes, docents i joves en un procés de creació genera sempre un retorn a la societat que, en casos com aquest, és tangible. ‘Playground Scene’ ha deixat de ser exclusiva dels seus autors i autores per passar a pertànyer a la ciutat.
Per aquesta raó, la performance -indissolublement associada a l’escultura ‘Playground Scene’ com a part de l’obra- , va posar en valor la transmissió d’aquesta peça: l’activació no només va ser executada per Laia Estruch i tres de les exalumnes que van crear-la l’any 2017 –Maria Vime Soriano, Isabella Cristina Palmieri Palomares i Karla Salvador Sperandio–, sinó que també va comptar amb la participació activa dels quatre centres educatius ubicats a Fabra i Coats: docents de l’Escola Bressol La Filadora i alumnes i docents de l’Escola Can Fabra, l’Institut Sagrera Sant Andreu i l’Institut Martí Pous.
La Jornada del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, que va concloure amb l’activació de ‘Playground Scene’, va reunir a un centenar d'agents públics de cultura i d’educació de la ciutat: docents, representants dels serveis d’educació de museus i de centres d'art, responsables de programes de cultura i educació i tècnics i tècniques de cultura, entre d’altres, van participar als diàlegs, debats i converses que reflecteixen els eixos clau del Projecte Educatiu de Ciutat i la Mesura de Govern ‘Cap a una política pública de Cultura i Educació’.
Sobre ‘Playground Scene’
‘Playground Scene’ fou el resultat d’un procés de recerca i creació desenvolupat per Laia Estruch i l’alumnat del Juan Manuel Zafra que va participar a la seva residència el curs 2016-2017, un procés que posava en joc l’experimentació amb el cos, la veu i la paraula, en paral·lel a la investigació i documentació dels espais de jocs infantils als parcs. L’estructura, i la performance que es va crear al seu voltant, es van presentar al públic per primera vegada el juny de 2017 al pati del mateix institut, emplaçament provisional de ‘Playground Scene’. Amb motiu de l’exposició ‘Aquí hem trobat un espai per pensar. 10 anys EN RESIDÈNCiA’, inaugurada l’abril de 2019 a Fabra i Coats, l’escultura es va traslladar a la seva actual ubicació, i creadora i alumnes hi van oferir una nova performance (vídeo). L’acció de transmissió, que va tenir lloc el 27 de novembre de 2019, va comptar amb la participació espontània i voluntària d’infants i adolescents dels centres escolars veïns del Centre d’Art Contemporani de Barcelona i de la Fàbrica de Creació, que ja han fet seva aquesta peça ideada per jugar, reflexionar i participar. Una obra que forma part, definitivament, del patrimoni urbà i artístic de la ciutat.