Oct 29

Adolescents, reflexions i creació per encetar RESSONÀNCiES

La 16a edició d’EN RESiDÈNCiA ja és una realitat. El passat 9 d’octubre va tenir lloc l'Obertura de  l’edició 2024-2025, en un escenari fins ara inèdit per al programa, el de Les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, en el marc de Manifesta 15 Barcelona Metropolitana. Els encarregats de fer-ho van ser l’alumnat de l'Institut La Bastida (Santa Coloma de Gramenet) i de l’Institut Escola Antaviana (Barcelona), protagonistes de processos de creació de la darrera edició (2023-2024); i, també, un grup d'exalumnes de les quinze primeres edicions del programa. La Ressonància Zero va aplegar més de 200 persones de la comunitat expandida d’EN RESiDÈNCiA , incloent-hi artistes, docents, joves, equips de mediació i responsables de Cultura i Educació de les institucions que promouen el programa. 

La primera activació va ser a càrrec de l’alumnat de l’Institut Escola Antaviana, que va obrir la jornada amb LILA 40, una peça de dansa creada amb Si los martes fueran viernes en què els cossos, el so, les llums i l’escenografia es troben a escena per compondre en temps real. És el resultat de la barreja i la sinergia entre els interessos com a artistes joves i els gustos, les afeccions i els desitjos. Aquest procés de creació va comptar amb la mediació del Mercat de les Flors – Graner.

A continuació, un grup d’exalumnes de les quinze primeres edicions va agafar la paraula per reflexionar sobre el seu pas per EN RESiDÈNCiA. A De quan vaig fer En RESiDÈNCiA recordo..., tots ells i elles van compartir reflexions sobre el seu pas pel programa. Hi van participar joves de totes les edicions, des de 2009 fins a 2024. És el cas de Jemma Khachatryan, alumna del grup de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó, que va treballar amb Salvador Juanpere en l'edició 2009-2010, que explicava: “Érem la primera edició i llavors no sabíem totes les que vindrien després. Va ser una experiència molt gratificant. Avui dia, encara sento l’alegria d’haver format part d’aquest projecte i d’haver experimentat la creació amb total llibertat”. O de Lluna Marquès, alumna del grup de l’Institut Doctor Puigvert, que va treballar amb Luz Broto durant la setena edició (2015-2016), que deia: “Avui dia que em dedico a l’art, encara procuro mirar anys enrere i tenir present tot l’aprenentatge durant el projecte d’ EN RESiDÈNCiA. Considero que l’art ha de sortir d’allà, d’on va sortir fa nou anys, de la pulsió de les entranyes, de la voluntat de revolucionar i del poder de la col·lectivitat”.

L’alumnat de l’Institut La Bastida, de Santa Coloma de Gramenet, amb Domènec i amb la mediació d’A Bao A Qu va tancar les activacions de la Ressonància Zero. El grup va presentar La barcassa, un lloc per a tothom. Sota el concepte “la casa de tothom”, van concebre un moble que, partint de les formes de l’edifici de l’institut, volia ser un espai per estar, pensar i treballar, però sobretot un espai confortable per sentir-se a gust i estar junts. La barcassa, un lloc per a tothom és també el llegat que aquests alumnes han volgut deixar al centre educatiu on han fet la secundària. Un llegat de paraules, propostes i records.

Tot l’equip i comunitat d’EN RESiDÈNCiA van quedar impactats i emocionats per aquesta primera Ressonància. Si vols saber-ne més, et convidem a llegir la crònica d’Antonio Porras per a Núvol’, on fa un repàs del programa, l'Obertura del dia 9 i les impressions dels protagonistes: “Adolescents expressant-se com a adolescents, parlant dels seus referents i externalitzant les seves preocupacions a través d’un llenguatge artístic únic que mesos enrere els hagués semblat extraterrestre. I això, en si mateix, és un èxit.”

La pots llegir en aquest enllaç: Un planter d’artistes en residència