Oct 29

EN RESiDÈNCiA continua ressonant a Les Tres Xemeneies

RESSONÀNCiES és el cicle d'activació de vuit dels processos de creació realitzats en la 15a edició d’EN RESiDÈNCiA. Les actuacions de RESSONÀNCiES es despleguen en el marc del programa públic de Manifesta 15 en tres moments diferents: Ressonància 0, Ressonància 1 i Ressonància 2.

La comunitat expandida d’EN RESiDÈNCiA es troba a Manifesta15

Seguint la Ressonància 0 del passat 9 d’octubre, la Ressonància 1 ha convocat de nou a la comunitat d’EN RESiDÈNCiA a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs el dimecres 23 d’octubre. Artistes, docents, alumnes de set instituts diferents, equips de mediació i responsables del programa han compartit la jornada amb el públic general i els representants dels ajuntaments de les ciutats d’on venen els instituts que presenten les seves creacions a la Ressonància 1.

L’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete Carrillo, ha donat el tret de sortida al dia amb unes paraules de benvinguda. Ha celebrat l’oportunitat de ser a l’edifici de Les Tres Xemeneies, que obre a la ciutadania per primera vegada per esdevenir una de les seus principals de Manifesta 15. Quant a RESSONÀNCiES, ha destacat la creació artística com a eina fonamental de cohesió i socialització, que entra als instituts gràcies a EN RESiDÈNCiA. Del programa en valora l’oportunitat de desenvolupament territorial, especialment significativa en la proposta a l’Eix Besòs, treballada conjuntament amb el Consorci del Besòs, on s’ubiquen els tres instituts que presenten les seves activacions.

Ressonància 1. A dins de l’antiga nau de turbines de Les Tres Xemeneies, la jornada comença amb l’activació “Hechos que nadie dice (Nuestra aula en el escenario)”. Es tracta de la creació presentada per Rafa Castañer i Chus Portela i un grup d’alumnes de l’Institut Manuel Vázquez Montalbán de Sant Adrià de Besòs, amb la mediació de L’Afluent. La proposta fusiona diferents disciplines artístiques en una aposta explosiva amb aparença de jam d’improvisació. La música en directe, el grafitti, les projeccions i les arts escèniques esdevenen el vehicle per construir un discurs propi i conscient sobre el territori del Besòs. Els artistes Rafa Castañer i Chus Portela han destacat el compromís i la implicació de l’alumnat amb el procés creatiu: “El més important per a nosaltres és que els nois i noies hagin pogut entendre el que està passant amb el seu territori i que puguin ser crítics amb l’ús de l’espai públic i la voluntat real de la gent del barri”.

Tot seguit, a la mateixa nau ha començat la segona activació del dia: “Drac, barra, empremta”, presentada per Rodrigo Laviña i un grup d’alumnes de l’Institut La Ribera de Montcada i Reixac, també amb la mediació de L’Afluent. La paraula, la música i el passeig pel recinte de Les Tres Xemeneies han donat veu a la mirada individual i col·lectiva de l’alumnat. Mentre desenvolupaven l’actuació, han lliurat al públic uns fulletons amb les lletres de les peces interpretades i un QR per descarregar-les. D’acord amb la professora Magnòlia Martínez, aquestes cançons són fruit d’una profunda anàlisi de la identitat per part dels nois i noies, tant des del vessant de la descoberta personal durant l’adolescència com des de la valoració del territori propi: Montcada. Magnòlia Martínez ha destacat un dels valors principals de l’experiència a EN RESiDÈNCiA: “Un dels grans regals d’aquest projecte ha estat que l’alumnat hagi pogut presentar el seu producte final en un esdeveniment com el Manifesta 15, on han trobat un espai per sentir-se reconeguts. Veníem d’aquell primer comentari, al principi del projecte: «Nosaltres som joves i som de Montcada, ningú ens escoltarà». Doncs resulta que hem acabat en una biennal d’art contemporani!”.

Ja a l’exterior de l’edifici de les Tres Xemeneies, la tercera activació ha posat el punt final al matí. És la creació “La escucha cae dentro”, de Lautaro Reyes i un grup d’alumnes de l’Institut Narcís Monturiol (Montbau, Barcelona), i amb la mediació de La Poderosa. La seva proposta coreogràfica, construïda a partir de l’escolta cap a un territori intern, s’adapta al paisatge que ofereix el recinte de les Tres Xemeneies i l’explora sota l’atenta mirada del públic.

En la ressonància de la tarda, les tres residències s’han reactivat de nou, en diàleg amb els docents i els equips de mediació que participen en la 16a edició del programa i amb el públic assistent, tant de les comunitats educatives dels instituts, com del públic general de Manifesta 15.