Nov 27

Els processos de creació com a processos d’aprenentatge: les Sessions de Formació d'EN RESiDÈNCiA, amb Aida Sánchez de Serdio

Després d’un inici de tardor d’alta intensitat, amb “Ressonàncies” i l’Obertura d’EN RESiDÈNCiA, els processos de creació segueixen el seu camí en cada institut. En paral·lel, també hem iniciat les Sessions de Formació, dirigides al professorat vinculat al programa. Es tracta d’un dels espais col·lectius de creació de coneixement des de la pràctica, on també participen els equips de mediació i de coordinació d’EN RESiDÈNCiA. En bona part, el programa ha evolucionat i s’ha transformat a partir dels sabers i coneixements que prenen forma en aquest tipus d’espais.

Enguany, les Sessions de Formació estan abordant tot allò que té a veure amb el rol dels docents amb relació als processos d’aprenentatge que posa en joc EN RESiDÈNCiA. Per situar aquest àmbit temàtic, comptem amb Aida Sánchez de Serdio com a experta convidada. Educadora i investigadora especialitzada en la intersecció entre cultura visual, pràctiques artístiques col·laboratives i educació, també té una llarga experiència docent a institucions com la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Barcelona, i projectes comunitaris amb entitats com Artibarri o la Fundació Joan Miró.

Amb la conducció d’Aida Sánchez de Serdio, el passat 20 de novembre va tenir lloc als espais de treball de l’equip de Cultura i Educació (a l’Antiga Escola Massana) la primera sessió temàtica. Al llarg de dues hores, es va obrir un diàleg crític entre docents, equips de mediació i equips de coordinació del programa participants, orientat a formular conceptes i situacions relacionades amb els processos d’aprenentatge mutus que provoca EN RESiDÈNCiA.

Un espai per a la reflexió i l’acció docent
Les Sessions de Formació d’EN RESiDÈNCiA parteixen de la noció del docent com a “professional reflexiu” i es fonamenten en metodologies com la recerca-acció, que connecten teoria i pràctica educativa.

En aquesta ocasió, la sessió es va centrar a comprendre els desafiaments del rol docent en el context d’una residència artística, especialment en relació amb la denominada “tercera hora” (també coneguda com “l’hora sense artista”, del total de tres hores setmanals dedicades al programa), un espai clau per al bon desenvolupament del procés de creació.

Es van compartir ingredients per dissenyar estratègies pràctiques per desenvolupar les capacitats dels i les docents, així com per crear un repositori col·laboratiu de bones pràctiques per inspirar i donar suport als participants del programa. Per tal d’acompanyar les sessions presencials, també s’ha compartit una selecció de recursos teòrics, incloent-hi publicacions sobre la integració de les arts en l’ensenyament i experiències de col·laboració entre artistes i centres educatius. Un recull documental que incrementa la connexió d’EN RESiDÈNCiA amb les perspectives globals del camp de l’art i l’educació.

La pròxima sessió, prevista pel 22 de gener, oferirà l’oportunitat de reflexionar sobre les estratègies implementades durant les setmanes anteriors i analitzar com han contribuït a la construcció del rol docent dins del projecte. També servirà per debatre sobre el sentit pedagògic i cultural dels processos de creació desenvolupats, en un sentit més ampli.

Continuarà...