Feb 14

EN RESiDÈNCiA realitza ‘contaminacions’ als instituts

Creadors i alumnes comparteixen en viu l’estat dels processos de creació amb els claustres i els equips docents

Després dels primers mesos de recerca i definició dels eixos de cada procés de creació, ha arribat el moment de les sessions de contaminació: l’alumnat i els creadors EN RESiDÈNCiA 2019-2020 ‘fan viure’ aquest procés a l’equip docent dels seus instituts. Així ho han fet ja L’Alzina, Barri Besòs, Trinitat Nova, Doctor Puigvert, Montjuïc, Verdaguer, Bernat Metge, Jaume Balmes, Juan Manuel Zafra i Joan Fuster, els deu primers centres que han realitzat contaminacions, accions que permeten conèixer quin tipus de situacions i d’horitzons projecta cada residència.

Les contaminacions expandeixen la residència dins l’institut que l’acull, provocant que sorgeixin aliances, connexions i contactes amb altres docents –i, en ocasions, amb altres alumnes. Així, doncs, no es tracta de sessions merament informatives, sinó que pretenen crear complicitats a l’interior del centre, vinculant els processos de creació amb el projecte educatiu i amb altres contextos de l’institut. I les contaminacions també conviden als alumnes a ser protagonistes actius de la sessió, posant el cos en joc, i transformant els papers habituals

Tot i realitzar-se internament, a porta tancada, aquestes sessions generen documents de registre –vídeos, fotos, escrits, etc.– que es recullen als blogs de les residències. Des d’aquí us convidem a entrar al blog principal per conèixer els eixos (temàtics, artístics, conceptuals, materials) de cada procés de creació i de les sessions de contaminació.

 

Formats específics a cada institut

No hi ha un format únic per a les sessions de contaminació. Cada institut, en funció del procés de creació propi, proposa un tipus específic d’acció en viu: des de la sessió de cuina oberta que va organitzar nyamnyam al Barri Besòs, on van participar altres alumnes i docents, a la reunió del claustre de l’Institut Doctor Puigvert, on els alumnes de 1r d’ESO que realitzen EN RESiDÈNCiA amb Maria Llop i Vanesa Varela van proposar una immersió per l’univers de les relacions de l’ésser humà amb el tèxtil; passant per les propostes a cau d’orella dels alumnes de L’Alzina, de la mà de Marc Artigau o la performance en diversos capítols que Lo Relacional i l’alumnat del Verdaguer van proposar a un claustre sencer. En el cas del Trinitat Nova, els i les alumnes que fan EN RESiDÈNCiA amb Isamit Morales van proposar als professors que imaginessin on volien ser d’aquí va 25 anys; al Montjuïc, alumnes i Irma Marco van convidar els presents a fer servir el mòbil per treballar temes vinculats a la memòria i les identitats, a partir de la imatge i de la música. Al Juan Manuel Zafra, Óscar Martín i els alumnes van fer transitar el claustre de l’institut per algunes de les pràctiques d’experimentació sonora que estan descobrint a EN RESiDÈNCiA, en una defensa de l’art sonor i la creació des de l’ús de la tecnologia. Al Bernat Metge, els alumnes van guiar els docents, que van confiar en ells “a cegues” en una sessió d’improvisació guiada. Al Jaume Balmes, l’equip docent va teixir una xarxa de connexions materials amb els alumnes i Isabel Barios, en una dinàmica dirigida a la formulació de preguntes i respostes sobre la residència. Finalment, al Joan Fuster, els alumnes van construir un itinerari, dirigit als professors, prèvia lectura d’un manifest inicial, elaborat amb Magda Puig. 

Imperdibles: fins al 15 de març tindran lloc les 11 sessions de contaminació pendents.