50 instituts EN RESiDÈNCiA!
En marxa la 12ª edició (2020-2021) de Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona
Arriben les primeres dades sobre la nova edició d’EN RESiDÈNCiA. A partir del mes de setembre, vint-i-quatre instituts públics d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) de la ciutat de Barcelona participaran en la dotzena edició del programa. D’aquesta manera, ja hauran participat a EN RESiDÈNCiA cinquanta dels setanta centres públics d’ESO de la ciutat. En aquests dotze anys, s’hauran realitzat un total de 146 processos de creació contemporània EN RESiDÈNCiA.
Nous centres, retorns i continuïtats
Tots els instituts participants han estat seleccionats per mitjà de la convocatòria pública realitzada per l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació de Barcelona. Per segona vegada, EN RESiDÈNCiA arriba al seu nombre màxim de residències en paral·lel: vint-i-quatre centres educatius, quasi la tercera part del total de centres públics d’educació secundària obligatòria de la ciutat.
Dos centres educatius de Sant Andreu participen per primera vegada al programa: l’Institut Escola el Til·ler (Bon Pastor), que ha posat la música al centre del seu projecte educatiu; i l’Institut Vapor del Fil (Sant Andreu), centre de nova creació que ocuparà provisionalment part dels espais del Centre d’Art i Fàbrica de creació de Fabra i Coats.
Retornen al programa cinc instituts que no havien participat en l’edició anterior, però que ja han participat en diverses ocasions a EN RESiDÈNCiA: el Josep Comas i Solà, el Martí Pous, el Milà i Fontanals, el Narcís Monturiol i el Poeta Maragall.
I repeteixen participació un total de disset centres educatius de la ciutat: Antaviana, Barri Besòs, Bernat Metge, Doctor Puigvert, Jaume Balmes, Joan Fuster, Juan Manuel Zafra, L’Alzina, Lluís Domènech i Montaner, Maria Espinalt, Moisès Broggi, Montjuïc, Pedralbes, Salvador Espriu, Trinitat Nova, Verdaguer i Vall d'Hebron.
15 equips de mediació (comissariat i coordinació) per 24 processos de creació
EN RESiDÈNCiA es basa en la participació dels equips de mediació, experts en el desenvolupament de processos de creació en context educatiu formal. Acompanyant els creadors i creadores, els docents i, també, els i les adolescents al llarg de tot el procés, els equips de mediació componen un univers singular, que inclou entitats específicament orientades a les interseccions entre educació i cultura, equips educatius de museus i d’equipaments culturals, i també, equips de fàbriques de creació i d’espais independents. Els equips de mediació constitueixen la taula comissarial del programa, una taula que inclou a quinze mirades diferents:
A Bao A Qu, l’associació amb la qual es va idear conjuntament EN RESiDÈNCiA el 2009, realitzarà el comissariat i la coordinació de les residències a desenvolupar a l’Institut Escola Antaviana (les Roquetes), a l’Institut Narcís Monturiol (Montbau), a l’Institut Vapor del Fil (Sant Andreu) i a dos instituts del Camp de l’Arpa del Clot: el Juan Manuel Zafra i el Moisès Broggi. En aquest darrer centre educatiu, el procés de creació es vincularà al Museu del Disseny de Barcelona, que coopera amb EN RESiDÈNCiA des de 2017.
L’equip educatiu del Museu Nacional d’Art de Catalunya i A Bao A Qu realitzaran conjuntament la mediació de la residència que tindrà lloc a l’Institut Vall d'Hebron (Sant Genís dels Agudells). El Museu Nacional d’Art participa al programa des de 2013, vinculant la seva condició museística amb els processos de creació contemporània.
L’equip educatiu del Mercat de les Flors-Graner exercirà la mediació de les residències de l’Institut Montjuïc (la Marina del Port) i de l’Institut Salvador Espriu (el Clot). Mercat de les Flors i Graner participen a EN RESiDÈNCiA des de 2012, connectant la recerca en dansa i moviment amb la dimensió educativa d’aquests espais públics de creació i difusió de la creació en arts escèniques.
L’equip educatiu de la Fundació Joan Miró tornarà a realitzar el comissariat i la coordinació de la residència que es desenvoluparà a l’Institut Lluís Domènech i Montaner (la Marina del Port). Com a centre d’art compromès amb la creació contemporània i amb el valor de l’acció de proximitat, la Fundació Miró participa a EN RESiDÈNCiA des de la cinquena edició (2013-2014).
La Sala Beckett/ Obrador Internacional de Dramatúrgia s’ocuparà de la residència de l’Institut L'Alzina (el Congrés i els Indians). Vinculada des de 2012 a EN RESiDÈNCiA, la Beckett promou la connexió de la dramatúrgia contemporània amb el context educatiu.
L’equip educatiu del MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona) s’ocuparà de la residència a realitzar a l’Institut Poeta Maragall (Antiga Esquerra de l'Eixample). El MACBA ha col·laborat amb EN RESiDÈNCiA des de la tercera edició (2011-2012) i participa com a equip de mediació des de 2017.
L’Afluent, cooperativa cultural que participa des de 2015 en l’acompanyament de processos de recerca sonora i musical d’EN RESiDÈNCiA, realitzarà la mediació en tres instituts: el Milà i Fontanals (el Raval) i dos instituts escola, el Til·ler (Bon Pastor) i el Trinitat Nova (la Trinitat Nova).
La Central del Circ, la Fàbrica de Creació referent en la creació a partir de les arts del circ contemporani, s’ocuparà de la mediació de la residència a realitzar a dos instituts: Joan Fuster (Navas) i Josep Comas i Solà (la Trinitat Vella).
Experimentem amb l’ART, amb més de 25 anys de trajectòria en les interseccions entre la creació artística i l’educació, realitzarà la mediació de tres residències: Jaume Balmes (la Dreta de l’Eixample), Bernat Metge (la Verneda i la Pau) i Doctor Puigvert (Sant Andreu).
La Caldera-Les Corts serà l’equip de comissariat i coordinació de la residència a realitzar a l’Institut Pedralbes (Pedralbes), el centre creat el 2019 a partir de la unió del Joan Boscà i de l’Ausiàs March.
La Poderosa, espai independent compromès amb la investigació i la recerca en les arts en viu i el moviment, acompanyarà la residència de l’Institut Martí Pous (Sant Andreu), un altre dels centres educatius ubicats al recinte de Fabra i Coats.
L’Antic Teatre, espai independent de referència en el suport als nous llenguatges escènics en el seu sentit més ampli, realitzarà la mediació de la residència de l’Institut Barri Besòs (el Besòs i el Maresme) un equipament de referència en la vida cultural i comunitària del seu entorn, i que enguany posa en marxa un Batxillerat Artístic d’Arts Escèniques.
L’equip educatiu del Teatre Lliure, que vincula el seu programa general de residències de suport a la creació amb EN RESiDÈNCiA, participarà per tercera vegada al programa. En aquesta ocasió, acompanyant el procés de creació a desenvolupar a l’Institut Maria Espinalt (el Parc i la Llacuna del Poblenou).
Transductores, conjuntament amb l’equip educatiu d’El Born Centre de Cultura i Memòria, s’ocuparà per segona vegada consecutiva de la mediació de la residència a realitzar a l’Institut Verdaguer (Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera).
Durant el proper mes de setembre es farà la presentació pública dels creadors i les creadores participants, que desenvoluparan processos de creació artística en aquests 24 centres educatius, acompanyats pels equips de mediació d’EN RESiDÈNCiA. Seguim!