Oct 6

JA HAN COMENÇAT LES ‘RESSONÀNCiES’ EN RESiDÈNCiA!

‘Fuga sonora. Obertura’ d’Anna Dot EN RESiDÈNCiA al Maria Espinalt, primera creació de l’11a edició (2019-2020) en mostrar-se fora del cicle habitual de presentacions.

EN RESiDÈNCiA també vol expandir la vida i la visibilitat de les obres sorgides dels processos de creació del programa. Donar noves oportunitats a artistes, docents i alumnes per mostrar les seves creacions en centres de referència del circuit cultural i artístic de Barcelona. És el que anomenem ‘Ressonàncies’, pel fet que fan visible aquests resultats més enllà del cicle de presentacions que es realitza al final de cada edició.

Fuga sonora. Obertura, resultat del procés de creació d’Anna Dot EN RESiDÈNCiA a l’Institut Maria Espinalt, amb el comissariat i la coordinació d’A Bao A Qu i del Museu Nacional d’Art de Catalunya, ha estat la primera ressonància d’aquesta tardor: el 30 de setembre, el Museu Nacional va acollir l’acte, que va formar part del programa MÚSICA D’ACCIÓ (?), coordinat per Òscar Abril Ascaso. Definit com un dispositiu cooperatiu de recerca experimental i performativa, MÚSICA D’ACCIÓ (?) va donar un protagonisme especial a Fuga sonora: la peça va sonar per la megafonia de totes les sales del Museu Nacional, mentre el públic anava arribant i situant-se a la Sala Oval; tot seguit, va començar la presentació d’Anna Dot, juntament amb el professor Guillem Baladia i Tobias Rosendfelt, Irene Alemany, Pol Casanovas i Luca Perpinyà, quatre dels alumnes participants en el procés de creació.

Les veus del confinament

Fuga sonora. Obertura, va alliberar, a la Sala Oval, els sons del confinament que els i les participants en la residència van enregistrar durant les setmanes de reclusió a casa. Una ‘simfonia de sons casolans’, com va definir-la un dels alumnes presents a la ressonància del 30 de setembre. ‘La idea era que s’alliberessin pel museu, per la ciutat i per tot Catalunya, per demostrar així que el confinament estava arribant a la seva fi’, va apuntar l’estudiant. ‘Abans del confinament estàvem treballant en una càpsula del temps, i com d’un dia a l’altre ens vam haver d’adaptar a unes noves condicions de vida, vam portar el projecte a la nostra situació’, va explicar una altra alumna participant en la residència. ‘La nostra casa era la càpsula del temps i nosaltres, els objectes que l’habitaven. I com que teníem pensat obrir la càpsula en algun moment, vam fer el mateix amb els sons que havíem enregistrat, alliberant-los en aquest museu el dia que va obrir les seves portes’, va afegir.

Després de les paraules dels alumnes, de Guillem Baladia i d’Anna Dot, es va projectar la peça audiovisual Fuga sonora. Obertura, document que registra l’acció realitzada el 10 de juny de 2020: coincidint amb el dia de reobertura del Museu Nacional d’Art de Catalunya després de dos mesos de tancament, els nois i noies del Maria Espinalt, la creadora i els docents que van acompanyar-los en el procés van recórrer els diferents espais del Museu abans de l’obertura al públic, escoltant les veus de cada sala.

Igualment, el passat 14 de setembre, primer dia de curs per a tots els estudiants d’ESO de Barcelona,  Fuga sonora es va poder sentir en tres moments, a través de la megafonia de l’institut Maria Espinalt. Una obertura simbòlica, també, de la 12a edició d’EN RESiDÈNCiA.

Provocar connexions...

Amb la projecció de Fuga sonora. Obertura es va tancar l’acció de presentació pública, que va convocar un divers grup de persones vinculades a EN RESiDÈNCiA: docents de diversos instituts, familiars dels alumnes, creadors, professionals vinculats a espais de creació i equips de mediació, que també van conversar amb els protagonistes de la presentació.

En aquest sentit, dos dels  creadors de la 12a edició d’EN RESiDÈNCiA, Marc Villanueva, dramaturg enguany resident al Maria Espinalt i Svantje Bußhoff, a l’Institut Vall d’Hebron, es van trobar entre els assistents a l’acció del Museu Nacional d’Art de Catalunya, establint un diàleg entre residències ja acabades i les que tot just comencen.

I, encara, una connexió més d’aquesta ressonància: al finalitzar la presentació de Fuga sonora. Obertura, i encara a la Sala Oval, Fito  Conesa (creador participant a la 10a edició d’EN RESiDÈNCiA, a l’Institut Príncep de Girona, amb el comissariat i la coordinació d’Experimentem amb l’ART), va realitzar la perfomance “Tenora”, tancant el programa de MÚSICA D’ACCIÓ (?).

Més ressonàncies de l'11a edició

Vols parlar a taula?, de Maria Llop i Vanesa Varela EN RESiDÈNCiA a l’Institut Doctor Puigvert (divendres 2 d’octubre, 18 h), i Ordre i desordre, una mateixa cosa, de Martín Vitaliti EN RESiDÈNCiA a l’Institut Viladomat (dilluns 5 d’octubre, 18 h), han estat les següents ressonàncies de creacions sorgides en el marc de l’11a edició (2019-2020) del programa. Totes dues van tenir lloc a Fabra i Coats. En breu ens en farem ressò en forma de crònica!

I, properament, una ressonància molt especial: el Museu del Disseny acollirà l’exposició Llegir una plaça, de Clara Nubiola EN RESiDÈNCiA a l’Institut Salvador Espriu. Del 14 d’octubre al 8 de novembre. Imperdible!!