En paral·lel....benvinguda a ‘Fora de reserves’!
En marxa l’edició pilot d’un nou programa que vincula l’art contemporani amb els centres educatius, fruit de l’aliança entre l’ICUB, el MACBA i el Consorci d’Educació de Barcelona. ‘Al cistell’, d’Isabel Banal, i ‘High Five Zara composition01.ai (the Poignant)’, de Rubén Grilo, s’instal·len a l’Escola Ramón Casas i a l’Institut Anna Gironella de Mundet, respectivament.
Des de principis d’any s’està desenvolupant a Barcelona l’edició pilot de “Fora de reserves”, un programa que convida instituts i escoles a acollir temporalment obres d’artistes visuals i a desenvolupar, conjuntament amb els artistes, un programa públic d’activació de les obres.
Es tracta d’obres creades per artistes en actiu a Barcelona, procedents del fons d’obres d’art de titularitat municipal, bona part dels quals van ser adquirides amb Fons COVID de l’any 2020. El projecte, que inclou la instal·lació i l’exposició de les obres a instituts i escoles, insisteix en el reconeixement dels centres educatius com a espais expositius i d’extensió de la mateixa institució-museu.
Els participants de l’edició pilot d’aquest programa són l’Institut Anna Gironella de Mundet (Horta-Guinardó), i l’Escola Ramon Casas (La Marina, Sants-Montjuïc), que han instal·lat als seus centres les obres ‘Al cistell’, d’Isabel Banal (artista visual que va participar en la tercera edició d’EN RESiDÈNCiA, a l’Institut Barcelona Congrés); i ‘High Five Zara composition01.ai (the Poignant)’, de Rubén Grilo. Aquestes peces són el nucli articulador d’un procés de treball que està impulsant noves situacions d’aprenentatge i promou una convivència natural amb la creació contemporània i el patrimoni. Més enllà de fer present l’art contemporani als instituts i escoles, es pretén provocar un diàleg actiu entre els centres educatius, els centres museístics i els artistes participants.
El relat curatorial d’aquesta edició pilot parteix de la idea de cos, i de la manera com aquest està imbricat en una cultura capitalista i neocapitalista ferotge. Aquestes dues obres parteixen d’aquest principi físic i corporal per desenvolupar-se com a subjectes socials en el marc d’una cultura del capital que els ofega, els sotmet i els relega a una condició de fragilitat. Les obres de Banal i Grilo crearan un nou relat que té un fort vincle amb la selecció d’obres i amb les narratives que integren la presentació actual de la Col·lecció MACBA. Preludi. Intenció poètica. D’aquesta manera, la proposta curatorial s’entén, no com una suma de dues obres a dos centres educatius, sinó com una extensió de la Col·lecció MACBA cap a una xarxa de dos espais que, en el futur, podria ser ampliada a més centres educatius, al llarg de tot un curs.
“Fora de reserves” desenvoluparà diferents programes públics, educatius i de mediació, i també visibilitzarà les feines d’especialització que hi ha dins d’un museu, amb la participació dels artistes, dels professionals de la institució, de la comunitat educativa de cada escola o institut participant, així com de l'entorn més immediat de cada centre educatiu. Després d’aquesta edició pilot, “Fora de reserves” es desplegarà al llarg de tot un curs lectiu, en una versió ampliada en nombre de centres i artistes participants.
Des d’EN RESiDÈNCiA desitgem el millor per a “Fora de reserves”, esperant que pugui traçar una trajectòria significativa entre els programes que vinculen cultura i educació.
Més informació al web i al dossier del programa.